Wyszukiwarka szkoleń

Chcesz dostawać najnowsze artykuły, szkolenia i oferty pracy?

Social Media dla Rekruterów

Polecane szkolenia

czwartek, 12 marzec 2015 15:18

Tylko garstka Polek ma wysokie stanowiska. Nawet w branży HR

Napisane przez
Z badań przeprowadzonych przez firmę Spencer Stuart wynika, że tylko 4 proc. Polek pełni funkcję prezesa, a 6 proc. zajmuje wysokie stanowiska zarządcze.

Badania pokazały też, że w ciągu ostatnich lat w Polsce zmniejszyła się liczba kobiet na kierowniczych stanowiskach. Zdaniem socjologów winę za taką sytuację ponoszą zarówno stereotypy związane z płcią, jak i same kobiety. Polki wciąż są bowiem wychowywane na kobiety skromne, o niższej niż mężczyźni samoocenie, mniejszej odwadze i przebojowości.

– Bardzo surowo się oceniamy, chcemy być jednocześnie najlepszymi matkami, menadżerkami, żonami i gospodyniami, co jest oczywiście niemożliwe. Mamy tendencję do biczowania się. Widać to choćby w reakcji na komplementy - stwierdziła w rozmowie z Newserią Olga Kozierowska, mentorka, trener biznesu, autorka programu „Sukces pisany szminką”.

- Kobieta zawsze odpowie skromnie, np. „Wcale ładnie nie wyglądam, może to efekt wyspania się”, „Sukces to nie moją zasługa, to dzięki zespołowi” itd. – wyjaśniła.

Jak się okazuje, nawet w zdominowanej przez kobiety branży HR, panie na stanowiskach kierowniczych to nie norma.

- Patrząc całościowo na branżę wydaje się, że równość szans w kontekście struktury najwyższych stanowisk wciąż jest wyzwaniem, gdyż blisko połowa dyrektorów personalnych to mężczyźni, którzy przecież w całej populacji działów HR stanowią mniejszość - twierdzi Rafał Maludziński, menedżer ds. rekrutacji i wizerunku pracodawcy w PwC.

Pomimo tego, że kobiet w branży HR jest zdecydowanie więcej (świadczy o tym także próba respondentów Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń Sedlak&Sedlak, w której udział wzięło - 2805 kobiet i 474 mężczyzn), panie wciąż zarabiają mniej od panów.

Okazuje się, że w 2013 r. kobiety zatrudnione w branży zarabiały średnio o 1200 zł mniej, niż mężczyźni.

Oczywiście branża HR to nie wyjątek na mapie damsko-męskich luk płacowych. Międzynarodowa Organizacja Pracy ocenia jednak, że jeśli nic się nie zmieni, pensje kobiet będą niższe od płac mężczyzn jeszcze przez 70 lat.

Zaloguj się, by skomentować